De naam en zijn verhaal


Ik krijg vaak de vraag waarom ik mezelf op internet ‘Peerke’ noem. Dit is heel simpel te verklaren: Mijn naam is Peter, dat werd al tijdens mijn basisschool-tijd door vrienden verbasterd naar ‘Peer’. Dan plak je er ‘ke’ achter, en c’est tout.

Maar om maar meteen door te gaan breien hierop: Waar komt Peter vandaan? Peter is afkomstig van Petros (Grieks), wat ‘Rots’ betekend. Zoals Wikipedia het omschrijft:

Peter is afgeleid van het Griekse woord petros (πετÏ?ος)(Proto Indo-Europees : pattra), dat rots betekent. Volgens het nieuwe testament heeft Jezus aan de apostel Petrus de bijnaam Kepha (Aramees voor rots) gegeven. Deze bijnaam is later vertaald als Lithos in het Grieks en als Petrus in het Kerklatijn. Vanwege het sterke geloof van de apostel Petrus noemde Jezus hem “de rots waarop ik mijn kerk zal bouwen”.

Ik ben dus Rooms-Katholiek, dus ik heb meerdere doopnamen, namelijk ‘Petrus Ludovicus Antonius’. Petrus komt van mezelf en van ons Opa (Piet), Ludovicus komt van mijn andere Opa (Louis), en Antonius komt van ons vader (Toon). Om het nog mooier te maken: Ik was er ‘heilig’ van overtuigd tot mijn 10e jaar dat de L in mijn naam voor ‘Lambertus’ stond (iedereen bij ons op school die een L had, stond die voor ‘Lambertus’). Maar toen ik mijn intentingskaart zag, zag ik tot mijn grote schrik dat het voor ‘Ludovicus’ stond…

Ik blijk ook nog eens een naamdag te hebben, namelijk 29 juni. Woei, nog een feestje!


One response to “De naam en zijn verhaal”

  1. Peer is toch gewoon de brabantse variant van Peter.
    ke (ku) is niets anders dan het branbantse “tje”.

    Dus eigenlijk noemt iedereen je Petertje op zijn plat! 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *